Безпілотний літак MQ-1B Predator / MQ-1B Хижак

 



Підрядник: General Atomics Aeronautical Systems Inc.


Служба: ВПС США, ЦРУ

Озброєння: 2 ракети AGM-114 Hellfire з лазерним наведенням

Силова установка: чотирициліндровий двигун Rotax 914F

Швидкість: 84 милі на годину

Дальність польоту: 770 миль

Екіпаж: два (пілот та оператор сенсора)




MQ-1B Predator — це озброєний багатоцільовий середньовисотний дистанційно-пілотований літак великої тривалості польоту, який використовується в першу чергу для збору розвідувальної інформації, а в другу чергу проти динамічних цілей. Враховуючи його значний час простою, датчики широкого діапазону, багаторежимний комплекс зв'язку та високоточну зброю, він забезпечує унікальну можливість виконувати удари, координацію та розвідку (SCAR) за важливими, швидкоплинними та чутливими до часу цілями.


Хижаки також можуть виконувати такі місії та завдання: розвідка, спостереження, розвідка, безпосередня підтримка з повітря, бойовий пошук та порятунок, точний удар, напарник, спостереження за конвоєм/рейдом, розчищення маршруту, розробка цілей та наведення повітрям. Можливості MQ-1 роблять його унікальним для ведення нерегулярних бойових операцій на підтримку цілей бойового командира.


Predator є частиною дистанційно-пілотованої авіаційної системи. Повністю діюча система складається з чотирьох літаків, оснащених датчиками/озброєнням, наземної станції управління, основного супутникового каналу Predator та запасного обладнання, а також бригад з експлуатації та технічного обслуговування для розгорнутих 24-годинних місій.


Основний екіпаж «Хижака» - це пілот з рейтингом для управління літаком та командуванням місією, а також рядовий член екіпажу для управління датчиками та зброєю, а також координатор місії, коли це необхідно. Екіпаж керує літаком зсередини наземної станції керування через канал передачі в межах прямої видимості або супутниковий канал передачі для операцій за межами прямої видимості.


Хижак оснащений багатоспектральною системою наведення, яка поєднує інфрачервоний датчик, кольорову/монохромну телекамеру денного світла, телекамеру з посиленням зображення, лазерний цілеуказатель та лазерний освітлювач. Повноцінне відео з кожного датчика зображення можна переглядати як окремі потоки відео або об'єднувати. Літак може використовувати дві ракети з лазерним наведенням, ракету «повітря-земля»-114 «Хеллфайр», які мають високу точність, малу побічну шкоду, а також протитанкові та протипіхотні можливості.




Дистанційно-пілотована авіаційна система може бути розгорнута для операцій по всьому світу; Так само Predator можна розібрати і завантажити в контейнер для подорожей. Наземна система управління та PPSL перевозяться транспортним літаком C-130 Hercules (або більше). Predator може працювати на злітно-посадковій смузі з твердим покриттям розміром 5000 на 75 футів (1524 на 23 метри) з прямою видимістю антени наземного терміналу даних. Антена забезпечує зв'язок у межах прямої видимості при зльоті та посадці. PPSL забезпечує загоризонтний зв'язок для літака та датчиків.


Основна концепція операцій, віддалені розділені операції, використовує елемент наземного управління запуском та відновленням для операцій зльоту та посадки на передньому робочому місці, тоді як екіпаж, що базується в континентальній частині Сполучених Штатів, виконує командування та управління частиною, що залишилася. місії каналами зв'язку поза прямою видимістю. Віддалені розділені операції призводять до меншої кількості персоналу, розгорнутого в передовій точці, консолідують управління різними польотами в одному місці і, таким чином, спрощують функції командування та управління, а також проблеми матеріально-технічного постачання системи озброєння.


Літак оснащений радіостанцією ARC-210, IFF/SIF APX-100 з режимом 4 та модернізованим двигуном з турбонаддувом. Останні удосконалення, що покращують технічне обслуговування та продуктивність, включають зазубрені хвостові частини, роз'ємні капоти двигуна, сталеві шланги в оплетці та покращені блоки циліндрів.


Система «Хижака» була розроблена у відповідь на вимогу Міністерства оборони надавати бійцю постійну розвідувальну, спостережну та розвідувальну інформацію у поєднанні з можливістю поразки.


У квітні 1996 року міністр оборони обрав ВПС США як службу експлуатації системи RQ-1 Predator. "R" - це позначення міністерства оборони для літаків-розвідників. "M" - це позначення Міністерства оборони США для багатоцільового використання, а "Q" означає дистанційно-пілотовану авіаційну систему. «1» означає, що літак є першим із серії дистанційно-пілотованих авіаційних систем.


Зміна позначення з RQ-1 на MQ-1 відбулася в 2002 році з додаванням ракет AGM-114 Hellfire, що дозволило реагувати на цілі розвідки, спостереження та розвідки, безпосередньої авіаційної підтримки та перехоплення.


Дистанційно-пілотований авіаційний комплекс Predator продовжує забезпечувати необхідні збройні розвідувальні, спостережні та розвідувальні можливості для закордонних операцій у надзвичайних ситуаціях. У серпні 2011 року Predator напрацював понад мільйон годин на розробку, випробування, навчання та бойові дії, що є значним досягненням для ВПС США.



Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии

  1. А такой в Украину можна подарить несколько штук

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий