Літак винищувач EA-6B Prowler / EA-6B Праулер



Виробник: Нортроп Грумман / Northrop Grumman


Послуги: USN, USMC

Силова установка: 2 двигуна Pratt & Whitney J52-P408

Озброєння: 4 протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM; AN/ALQ-99 Tactical Jamming System (TJS) зовнішні контейнери

Швидкість польоту: 500 вузлів

Дальність польоту: 1000 морських миль

Екіпаж: пілот і три офіцери радіоелектронної протидії




Після війни у ​​В'єтнамі EA-6B Prowler був основним палубним літаком радіоелектронної боротьби ВМС США, що глушить ворожі радари і забезпечує захист систем стеження противника для американських штурмовиків та винищувачів.


Заснований на штурмовику A-6 Intruder, Prowler є двомоторним літаком з середньорозташованим крилом і кабіною, розташованою пліч-о-пліч. Бойові системи EA-6B включають бортовий приймач ALQ-99, систему постановки перешкод на контейнері ALQ-99, систему перешкод зв'язку USQ-113 і ракету HARM.


В даний час розробляються два важливі оновлення: покращені можливості (ICAP III) та багатофункціональна система поширення інформації (MIDS). ICAP III, схвалений для початкового виробництва з низькою продуктивністю у червні 2003 року, модернізує бортову приймальну систему, забезпечуючи точний геолокатор джерел загроз та можливість селективного реактивного придушення сучасних систем загроз. Оновлення ICAP III включає нові дисплеї в кабіні, покращений зв'язок систем і підвищену надійність системи.


Модернізація MIDS забезпечує можливість отримувати та використовувати дані по каналу тактичної передачі даних Link 16. Початкові оперативні можливості заплановані на березень та листопад 2005 відповідно.


Нещодавно EA-6B був адаптований для перехоплення повідомлень і широко використовувався для придушення або активації радіокерованих саморобних вибухових пристроїв в Іраку та Афганістані.


На зміну EA-6B Prowler поступово надходить радіоелектронний штурмовик EA-18G Growler.



Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии