Літак E-8C Joint STARS / E-8C Спільні ЗІРКИ

 



Виробник: Боїнг / Boeing


Служба: ВПС США

Силова установка: 4 двигуни Pratt and Whitney TF33-102C

Швидкість: 587 миль на годину

Дальність польоту: 9 годин Екіпаж (літний екіпаж), чотири; (екіпаж місії) зазвичай 15 фахівців ВПС та три армійські фахівці.





Заснована на корпусі цивільного авіалайнера 707-200, що легко адаптується, РЛС E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System є основною платформою ВПС США для управління боєм і відстеження наземних цілей. Літак дебютував під час операції «Буря в пустелі», де він керував повітряними атаками з іракської бронетехніки та наземних цілей сил коаліції.


Найбільш помітною зовнішньою особливістю є обтічник у формі каное довжиною 27 футів (8 метрів) під носовою частиною фюзеляжу, в якому знаходиться фазована антенна решітка бічного огляду довжиною 24 фути (7,3 метра).


Радарна та комп'ютерна підсистеми E-8C можуть збирати та відображати докладну інформацію про наземні війська на полі бою. Інформація передається в режимі, близькому до реального часу, на загальні наземні станції армії та корпуси морської піхоти, а також інші наземні вузли управління, контролю, зв'язку, комп'ютери та розвідку, або C4I, вузли.


Антена може бути нахилена в будь-який бік від літака, де вона може розвивати поле зору на 120 градусів, що охоплює майже 19 305 квадратних миль (50 000 квадратних кілометрів), і здатна виявляти цілі на відстані понад 250 кілометрів (понад 820 000 футів). Радар також має деякі обмежені можливості виявлення вертольотів, що обертаються антен і низьких, тихохідних літаків з нерухомим крилом.


В якості засобу бойового управління та командування та управління E-8C може виконувати весь спектр ролей та завдань від операцій з підтримки миру до великої війни на театрі бойових дій.


Joint STARS розвинувся з програм армії та ВПС для розробки, виявлення, визначення місцезнаходження та атаки бронетехніки противника на відстанях за межами передової зони військ. Перші два експериментальні літаки були розгорнуті в 1991 році для участі в операції «Буря в пустелі», а також для підтримки операції «Спільні зусилля» у грудні 1995 року.




Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии