Літак розвідник E-3 Sentry (AWACS) / Е-3 Сентрі (АВАКС)

 



Виробник: Боїнг / Boeing


Служба: ВПС США

Силова установка: 4 турбовентиляторні двигуни Pratt and Whitney TF33-PW-100A

Швидкість: 360 миль на годину

Дальність польоту: понад 5000 морських миль

Екіпаж: Літній екіпаж із чотирьох осіб плюс екіпаж місії з 13-19 фахівців




Літак E-3 Sentry з бортовою системою далекого радіолокаційного виявлення та управління (ДРЛО) є основним літаком управління повітряними силами ВПС США. Заснований на цивільному комерційному літаку 707, AWACS оснащений радіолокаційним куполом, що обертається, шириною 30 футів, який сканує велику територію на наявність повітряних загроз і трафіку.


Купол має діаметр 30 футів (9,1 метра), товщину шість футів (1,8 метра) та утримується на висоті 11 футів (3,33 метри) над фюзеляжем двома стійками. Він містить підсистему радіолокації, яка дозволяє вести спостереження з поверхні Землі в стратосферу, над сушею або над водою. Радар має дальність дії понад 250 миль (375,5 км.). Радар у поєднанні з підсистемою ідентифікації «свій-чужий» або IFF може дивитися вниз, щоб виявляти, ідентифікувати і відстежувати ворожі та дружні літаки, що низько летять, усуваючи відображення від землі, які збивають з пантелику інші радіолокаційні системи.


Радар та комп'ютерні підсистеми E-3 Sentry можуть збирати та представляти велику та детальну інформацію про поле бою. Сюди входить інформація про місцезнаходження та відстеження ворожих літаків та кораблів, а також місцезнаходження та статус дружніх літаків та військово-морських кораблів. Інформація може бути відправлена ​​до основних центрів управління та контролю в тилу або на борту кораблів. Під час кризи ці дані також можуть бути передані президенту та міністру оборони.


За допомогою операцій «повітря-земля» Sentry може надавати пряму інформацію, необхідну для перехоплення, розвідки, перекидання повітрям та безпосередньої авіаційної підтримки дружніх наземних сил. Він також може надавати інформацію командирам повітряних операцій для отримання та збереження контролю за повітряним боєм.


В якості системи ППО Е-3 можуть виявляти, ідентифікувати та відстежувати повітряні сили противника далеко від кордонів США чи країн НАТО. Він може наводити винищувачі-перехоплювачі з цією метою противника. Досвід показав, що E-3 Sentry може швидко та ефективно реагувати на кризу та підтримувати операції з розгортання військових операцій у всьому світі.


E-3 може літати за заданим профілем приблизно 8 годин без дозаправки. Його дальність та час перебування на станції можна збільшити за рахунок дозаправки у польоті та використання бортової зони відпочинку екіпажу.


E-3 Sentry знаходиться на озброєнні ВПС з 1977 року, і на озброєнні служби є 32 літаки.




Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии