Літак C-5 Galaxy /С-5 Галактика

 



Виробник: Локхід Мартін / Lockheed Martin


Служба: ВПС США

Силова установка: 4 двигуни GE TF-39

Максимальний вантаж: 270 000 фунтів (122 472 кг)

Швидкість: 518 миль на годину

Дальність польоту: 4800 морських миль




Один із найбільших літаків у світі, C-5 Galaxy є основним транспортним літаком у збройних силах США для перевезення негабаритних вантажів на світові театри бойових дій. Новий C-5M Super Galaxy здатний піднімати два танки M1 Abrams і може перевозити майже роту військовослужбовців та техніки у будь-яку точку світу з дозаправкою у повітрі.


C-5 відрізняється наявністю як передньої, так і задньої вантажних апарелів, що дозволяє виконувати набагато швидше навантаження та розвантаження. Інші особливості C-5 включають його здатність працювати на злітно-посадкових смугах завдовжки 6000 футів (1829 метрів); п'ять шасі, всього 28 коліс, для розподілу ваги та система шасі «на колінах», яка дозволяє опускати припаркований літак для полегшення завантаження транспортних засобів з місця та місця та регулює вантажну підлогу до стандартної висоти кузова вантажівки. C-5 також має характерне високе Т-подібне хвостове оперення, стрілоподібність крила 25 градусів і чотири турбовентиляторні двигуни, встановлені на пілонах під крилами.


Розроблений у 1960-х роках, щоб замінити C-133 Cargomaster і доповнити менший C-141 Starlifter, C-5 Galaxy зазнав непростої фази проектування, через тріщини в крилі, які затримали розгортання літака до 1970 року. Останній C-5M Super Galaxy оснащений сучасною авіонікою та пілотажними приладами та має залишатися в експлуатації до 2040 року.




Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии