Транспортний літак C-17 Globemaster III / C-17 Глоубмастер III

 



Виробник: Боїнг / Boeing


Послуги: ВПС США

Силова установка: 4 турбовентиляторні двигуни Pratt & Whitney F117-PW-100

Швидкість: 450 вузлів

Дальність польоту: глобальна з дозаправкою у польоті

Екіпаж: три особи (два пілоти та один командир навантаження)

Навантаження: 102 військовослужбовці/десантники; 36 підстилкових та 54 амбулаторних хворих та супроводжуючих; 170 900 фунтів (77 519 кг) вантажу (18 позицій для піддонів)




C-17 Globemaster є основним стратегічним транспортним літаком ВПС США для глобального перевезення військ та техніки. C-17 здатний здійснювати швидку стратегічну доставку військ та всіх типів вантажів на основні оперативні бази або безпосередньо на передові бази в районі розгортання. Літак може виконувати тактичні повітряні перевезення та десантування, а також може перевозити ноші та амбулаторних пацієнтів під час повітряної медичної евакуації, коли це необхідно. Гнучкість та характеристики, притаманні силам C-17, покращують здатність всієї системи повітряних перевезень виконувати всесвітні вимоги Сполучених Штатів до повітряної мобільності.


Надійність та ремонтопридатність — дві визначні переваги системи C-17. Поточні експлуатаційні вимоги висувають високі вимоги до надійності та ремонтопридатності. Ці вимоги включають ймовірність успішного завершення завдання літака на рівні 92 відсотків, всього 20 людино-годин обслуговування літака на годину польоту та коефіцієнти повної та часткової доступності місії 74,7 та 82,5 відсотка відповідно.


Globemaster III був розроблений, щоб мати можливість приземлятися на злітно-посадкових смугах завдовжки від 3500 футів і завширшки до 90 футів. З реверсорами тяги двигунів C-17 може давати задній хід і розвертатися на дуже маленьких злітно-посадкових смугах передових оперативних баз.


Розроблений як заміна C-141 Starlifter, C-17 здійснив свій перший політ 15 вересня 1991 року, а першу серійну модель було доставлено на базу ВПС Чарльстон, нині відому як Об'єднана база Чарльстон, Південна Кароліна, в червні. 14 січня 1993 р. Перша ескадрилья С-17, 17-а повітряна ескадрилья, була оголошена боєготовою 17 січня 1995 р.


C-17 експлуатується командуванням повітряної мобільності на авіабазі Тревіс, Каліфорнія; Авіабаза Дувр, Делавер; Об'єднана база Льюїс-Макорд, Вашингтон; Об'єднана база Чарльстон, Південна Кароліна, та Об'єднана база Макгуайр-Дікс-Лейкхерст, Нью-Джерсі


Повітряна національна гвардія управляє літаками C-17 зі 172-го авіакрила, Джексон, штат Міссісіпі, та 105-го авіакрила, Стюарт, Ангб, штат Нью-Йорк. Сили експлуатують літаки на Об'єднаній базі Елмендорф-Річардсон, Аляска, та Об'єднаній базі Перл-Харбор-Хікам, Гаваї.


Командування резерву ВПС управляє літаками на базі ВПС Марч, Каліфорнія, та на авіабазі Райт Паттерсон, Огайо. Командування повітряної освіти та навчання має 17 літаків на авіабазі Альтус, штат Оклахома.



Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии