Бойовий літакAV-8B Harrier II / AV-8B Харрієр II

 



Виробник: McDonnell Douglas Aircraft


Служба: USMC

Силова установка: ТРД Rolls Royce Pegasus F402-RR-406

Озброєння: 25-мм гармата GAU-12; 4 ракетні блоки ЛАУ-5003; 4x AIM-9 Сайдвіндер; 6x AIM-120 АМРААМ; 6x AGM-65 Maverick; 2x AGM-84

Гарпун; 2x АГМ-88 ШКОД; бомби Марк 80; Бомби Paveway із лазерним наведенням; Боєприпаси для прямої атаки

Швидкість: 550 вузлів

Дальність: 900 морських миль





AV-8B Harrier II - єдиний реактивний літак з укороченим зльотом і вертикальною посадкою, що є на озброєнні збройних сил США. Спочатку запущений наприкінці 1960-х років, Harrier зазнав ряду поліпшень, які підвищили безпеку, дальність польоту та летальність. AV-8B є ключовим компонентом концепції морської піхоти «всі сили STOVL», що дозволяє морським піхотинцям підтримуватись у суворих умовах в експедиційних умовах.


22 000 фунтів тяги дозволяють Harrier II ширяти, як вертоліт, а потім прямувати вперед, як реактивний літак, на швидкостях, близьких до надзвукових. Як і всі літаки морської піхоти, цей літак використовується для виконання безлічі завдань, у тому числі для атаки та знищення надводних та повітряних цілей, супроводу гелікоптерів, ведення протиповітряної оборони, забезпечення розвідки та надання наступальної та оборонної підтримки за допомогою свого арсеналу засобів ураження. ракети, бомби та бортова 25-мм гармата. Пропонуючи універсальність для виконання практично будь-якої місії, Harrier II забезпечує ідеальне поєднання вогневої потужності та мобільності для ефективної протидії ворогам, атакованим нашими наземними військами.


Ударний літак AV-8B V/STOL був розроблений для заміни легких штурмовиків AV-8A та A-4M. Потреба Корпусу морської піхоти у легкій ударній групі V/STOL добре задокументована з кінця 1950-х років. Поєднуючи тактичну мобільність, швидкість реагування, знижені експлуатаційні витрати та гнучкість базування як на плаву, так і на березі, літаки V/STOL особливо добре підходять для особливих бойових та експедиційних вимог морської піхоти. AV-8BII+ оснащений радаром APG-65, загальним для F/A-18, а також усіма попередніми системами та функціями, спільними для AV-8BII.


Незабаром AV-8B буде замінено винищувачем F-35B Lightning II Joint Strike Fighter.




Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии