Бойовий гелікоптер AH-1Z Viper / AH-1Z Гадюка

 



Виробник: Белл Вертоліт / Bell Helicopter


Служба: Морська піхота США

Швидкість: 200 вузлів

Дальність ходу: 370 морських миль

Екіпаж: два - пілот і другий пілот/стрілок

Озброєння: 1 x 20-мм 3-ствольна гармата Гатлінга M197; Ракети Hydra 70 або APKWS II; AIM-9 Сайдвіндер; АГМ-114 Пекельне полум'я




Заснований на AH-1 Cobra часів війни у ​​В'єтнамі, AH-1Z Viper є основним штурмовиком Корпусу морської піхоти з гвинтокрилом. Бойовий вертоліт AH-1Z забезпечує безпосередню підтримку з гвинтокрила, протитанковий захист, збройний супровід, збройну/візуальну розвідку та координацію вогневої підтримки вдень/вночі та у складних погодних умовах.


Корпус замінює дволопатевий AH-1W на AH-1Z, який оснащений новою чотирилопатевою композитною системою, що несе, трансмісією з відповідними характеристиками, чотирилопатевим рульовим гвинтом, модернізованим шасі і повністю інтегрованою скляною кабіною.


Очікується, що спільність, досягнута між AH-1Z та UH-1Y (приблизно 85 відсотків), значно знизить витрати на життєвий цикл та логістичну площу літака, а також підвищить ремонтопридатність та можливість розгортання.


Екіпаж оснащений нашлемним прицілом та системою індикації Thales "Top Owl". Top Owl може працювати 24 години на добу та має бінокулярний дисплей з кутом огляду 40°. Його проекція на козирок забезпечує переднє інфрачервоне (FLIR) або відео. AH-1Z має обладнання для забезпечення живучості, у тому числі систему придушення інфрачервоного випромінювання при ширянні (HIRSS) для прикриття вихлопних газів двигунів, дозатори засобів протидії, радіолокаційне попередження, попередження про наближення / перешкоджання лазерів і системи попередження на фюзеляжі.


Система прицілювання Lockheed Martin (TSS) включає датчик FLIR третього покоління. TSS забезпечує прицілювання вдень, вночі та у складних погодних умовах. Система має різні режими перегляду та може відстежувати за допомогою FLIR або по телевізору.


Здатний випускати кілька снарядів, реактивних снарядів і вести вогонь з 20-мм гармат по цілям, недоступним іншим чином, AH-1 відігравав важливу роль у кожному американському військовому конфлікті, починаючи з В'єтнаму. Сьогодні він продовжує забезпечувати точність, озброєння та тактичну ситуаційну обізнаність, щоб боротися у безпосередній близькості до наших морських піхотинців унизу. Оснащений удосконаленими навігаційними дисплеями, які відрізняють своїх від ворогів, системами передачі даних, які забезпечують повітряну розвідку в реальному часі морським піхотинцям на землі, а також композитними лопатями несучого гвинта та хвостовою балкою, здатними витримати вогонь з 23-мм гармат, 1 є чудовим прикладом чому морську авіацію називають «літаючою артилерією».




Інформація взята з https://www.military.com/

Комментарии